Трудност при домашната работа за Loops - JS Alpha Prep

Здравейте,

Опитвам се да се справя с тринадесетте задачи за домашна след лексията за Loops.
Първите 4 задачи горе-долу ги оправих. Обаче ми се струва, че за съвсем начинаещи задачите от 5 до 13 са изключително трудни и не отговарят на степента на сложност, демонстрирана по време на присъствения курс.
Само на мен ли ми се струва невъзможно да се справя с тях?

Милена

2 Likes

По-скоро пасивно ни учат да ползваме stackoverflow, google и т.н. Да знаеш как да търсиш и да можеш да си намираш нужната информация са много ценни качества, все пак сме IT хора, не сме с мотиките на полето :smile: :smile: :smile:

3 Likes

Коя задача те затруднява? Дай да я видим тази задача.
Иначе това, което Петър каза е много важно умение. Да знаеш как да търсиш, къде да търсиш и какво да търсиш. Нормално е обаче да не са силни тези умения в началото. Всичко ще дойде с много труд и с времето.

Александър

1 Like

Момчета, разбирам какво ми казвате. И аз така подхождам. Търся stackoverflow и google, приятелят ми ми помага, но имам чувството, че яко затъвам с разбирането, а нещата се трупат ли трупат. Плюс това ми се иска не просто да търся готови отговори, а да разбирам в дълбочина какво правя и как. Готовите примери ми помагат да предам домашното, но не ми помагат да се почувствам сигурна, ча знам какво правя.
Написах темата в етап на отчаяние по нощите. :))) Ама днес ми мина и пак ща мъча задачите тази вечер.

Ще съм ви благодарна на съвет за Problem 8. Catalan Numbers. Дори не знам от къде да почна.

Милена

Разбирам те напълно. В началото имаше много неща, които не ми бяха ясни. Когато очакваш едно, а то се случва друго нормално е да се почувстваш отчаян. Ей тази ситуация, че си разбрал нещо обаче в друг случай не работи ме караше да се чувствам като теб. Споко. Не се отказвай и бутай напред.

Моя съвет към теб е : Не се концентрирай върху задачи с тежък алгоритъм. Опитай се да разбереш особеностите на езика. Това значи да експериментираш и съответно да търсиш причината, защо се е случило по конкретен начин.

Не мога да видя задачата в момента. Проблем с judge-a има.

3 Likes

Здравей, Милена,

За пресмятане на n-тото число на Каталан, Cn, може да се използва например последната от дадените формули, която разписана малко по-подробно има вида:
catalan
Произведението в знаменателя може да се пресметне с цикъл, в който броячът, да го наречем k, се мени от 2 до n, (включително) и на всяка стъпка полученото до момента произведение се умножава по k. Пресмятането на числителя е аналогично, с тази разлика, че множителят на k-тата стъпка ще бъде n + k.

Тъй като числата на Каталан растат много бързо (например C100 е 57-цифрено число) и съответно не могат да бъдат представени без закръгляне със стойности от тип Number, за да се получат верни резултати ще е необходимо да се използва типът BigInt, който поддържа целочислена артиметика с произволна точност.

Ако x е обикновено число (т.е. от тип Number) или стринг, представляващ число, то с израза BigInt(x) можем да получим съответната стойност от тип BigInt, с която след това можем да извършваме обичайните аритметични операции, без опасност от препълване.

Поздрави,
Иван

4 Likes

Здравейте,

тази задача я реших точно както и предните с факториал, само че използвам частта от формулата където има действия с факториали от n, 2n и n-1.
Извъртам един цикъл от 1 до 2n за да сметне факториалите, като спирам до там, до където е нужно всяко пресмятане.

Надявам се подсказах, без да прекалявам :slight_smile:

1 Like

Здравейте,

3 от 5те домашни, които имах за оценяване, са до 3та задача. Или съм изтеглил късата клечка или Неделя щe има много желаещи да говорим по темата на живо :smile:

Здравейте,

Моят съвет е да гледате на нещата по малко по-различен начин. Когато нещо е трудно, да не си мислите, че това не е за вас, че е супер трудно и просто не стават нещата. В такива ситуации трябва реално да гледате на нещата - Трудно е => Още едно ново нещо, което ще науча! Още една крачка напред към целта!
Успех и късмет на всички!:four_leaf_clover::four_leaf_clover::four_leaf_clover:

Поздрави,
Мики

2 Likes

При мен имаше две половинки домашни. Аз предадох без 2 задчи. :slight_smile:

Мики, това е супер нагласа. И аз така си казвам по принцип, но като всяка трудност, трбява време за да се преодолее. :))
Ще стане! Рано или късно… :blush: